‹ Terug naar overzicht

Chassé Cinema & Podium Bloos

Belcrum Bios: Do The Right Thing

di 20 november

Aanvang: 20.00 uur
KAARTEN
€ 7,50 / € 5,- student

Elke week bouwen we Podium Bloos om tot het gezelligste filmcafé van Brabant. Strijk neer op een fijne bank en verlies jezelf in een fijne film. De bar blijft de hele avond open – dus ook tijdens de film zit je nooit om een biertje verlegen.

De temperatuur loopt (letterlijk en figuurlijk) hoog op in de multiraciale wijk Bedford-Stuyvesant. De verhouding tussen de Italiaanse en Afro-Amerikaanse bewoners komt onder druk te staan, deels door de zomerse hitte en deels door onverdraagzaamheid.

De Italiaanse immigrant Sal runt al jaren met zijn zonen Pino en Vito een pizzeria in de wijk. Pino is echter een herrieschopper en vindt het maar niks dat zijn vader de buurt helpt. Wanneer rebel Bugging Out stennis gaat schoppen in de pizzeria over de portretten van Italiaanse-Amerikaanse beroemdheden, barst de bom.

Regisseur Spike Lee (BlacKkKlansman, 2018) toont op indrukwekkende wijze de moeilijkheden tussen New Yorks diverse bevolkingsgroepen. Met Do the right thing vestigde Lee zijn naam als filmmaker die recht voor zijn mening uitkomt, zonder zijn gevoel voor humor te verliezen. Inmiddels is hij een van de bekendste filmers uit de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Lee over Do the right thing: “Ik wilde dat de film zich zou afspelen op één dag, en dat moest de warmste dag in de zomer zijn . En ik wilde het raciale klimaat van New York in die tijd reflecteren. De dag werd langer en heter, en dingen escaleerden tot ze explodeerden. Ik ben een New Yorker, dus ik weet dat boven de 35 graden de moordcijfers en het huiselijke geweld omhoog gaan – zeker in een hittegolf die een week duurt.”

regie: Spike Lee / drama / met: Danny Aiello, Ossie Davis, Ruby Dee, Giancarlo Esposito e.a. / Verenigde Staten 1989, 120 min. / Engels gesproken / Nederlands ondertiteld

augustus 2022