‹ Terug naar overzicht

Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, Random Collision en Generale Oost

Moving Futures

vr 9 maart

Aanvang 20.00 uur

KAARTEN
dagkaart €15,- / combiticket € 21,50
We Are Public-leden gratis toegang op vertoon van pas

Moving Futures reist naar Breda. Vierde editie hedendaags dansfestival
Vanaf 25 januari 2018 reist het dansfestival Moving Futures voor de vierde keer langs verschillende steden in Nederland. Het festival – een initiatief van vijf landelijke danshuizen Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, de Nieuwe Oost en Random Collision – toont ons de nieuwe gezichten van de hedendaagse dans en is volledig gewijd aan de denk- en belevingswereld van jonge opkomende choreografen. Op vrijdag
9 en zaterdag 10 maart vindt het festival plaats in en rond Podium Bloos, Breda. Op vrijdag worden de grenzen van urban opgerekt in voorstellingen waarin gespeeld wordt met regels, stoer- en mannelijkheid. Op zaterdagavond neemt het vrouwelijk talent de tent over, in een duet van machtige gastvrouwen en in twee solo’s rondom angst, risico en geborgenheid.

 

Boy’s Night Out
In de ochtend kom je bij de bibliotheek al in de Moving Futures-sferen. In the midst of everything van het in Breda gevestigde The100Hands is een acrobatisch spel tussen twee nieuwe talenten van Fontys Dance Academy. Meer spel vervolgens in Podium Bloos in het duet Infinite Games, waarin de twee b-boys Jonas Frey & Joseph Simon op het podium een speelplaats met onbeperkte mogelijkheden creëren. Voor en na de voorstellingen zie je door het gebouw heen een scherp en spannend filmprogramma waarin studenten van de AKV | St. Joost reageren op de beste dansfilms van Cinedans. In Even Worse van Corpo Máquina/Guilherme Miotto vervolgens, versmelten cutting edge breakdance, experimentele hiphop en hedendaagse dans tot een nieuwe, indringende taal. De avond wordt vlammend afgesloten met een freestyle jamsessie door de Tilburgse urban crew FreeFree.

The100Hands | In the midst of everything
De Nieuwe Veste, bibliotheek 11.10 uur Vrije toegang
Plots zijn ze er, duiken ze op, onverwacht, in het midden, zomaar, tussen het publiek. Ze glijden, pakken, vallen, strompelen, rollen en stuiteren door de ruimte en komen zo in de meest verrassende situaties en vormen terecht.

In the midst of everything is een acrobatisch spel tussen twee dansers, een fysieke ode aan de moeite en energie die het kan kosten om samen dingen te doen, maar vooral aan het plezier en de mogelijkheden die er door ontstaan.

Choreografie: Jasper Džuki Jelen & Mojra Vogelnik-Škerlj | dans: Steffi de Leeuw & Sergio Jerôme Debevère | muziek: Simone Giacomini | ondersteuning: PLAN Talentontwikkeling Noord-Brabant.

Foto: Alessandro Spinosu

Jonas Frey & Joseph Simon | Infinite Games 
In het duet Infinite Games creëren twee b-boys op het podium, een speelplaats met onbeperkte mogelijkheden. Gedreven door nieuwsgierigheid en een niet te stillen honger naar beweging, proberen ze orde te scheppen in de chaos om zich heen. Door regels af te spreken en deze vervolgens weer te doorbreken, ontstaat een eindeloos samenspel waarin, op vrolijke wijze, een wereld van ideeën wordt blootgelegd.

‘De aanvankelijk synchrone bewegingssequenties veranderen in een dialoog, die steeds weer nieuwe vormen aanneemt en voortvloeit uit de huidige omstandigheden. […]  Het is fascinerend om te zien hoe het intensieve contact tussen de twee dansers nooit verbroken wordt.’ Tanznet.de, 2017Choreografie, concept & dans: Joseph Simon, Jonas Frey | muziek: Peter Hinz, Steffen Dix | decor: Cédric Pintarelli, Jonas Frey, Joseph Simon Dramaturgie Eva-Maria Steinel, Merel Heering | fotografie: Lys Y. Seng | coproductie: Dansateliers, Choreographisches Centrum Heidelberg | met ondersteuning vanGemeente Rotterdam, Stadt Heidelberg/Kulturamt, Landesverband Freie Tanz- und Theaterschaffende Baden-Württemberg e.V. aus Mitteln des Ministeriums für Wissenschaft, Forschung und Kunst des Landes Baden-Württemberg

Foto: Lys-Y.-Seng

Corpo Máquina/Guilherme Miotto | Even Worse
In Even Worse zet choreograaf Guilherme Miotto drie van de meest opvallende dansers uit de urban- en hedendaagse danswereld in een theatrale setting. We zien drie jonge mannen in de virtuositeit van hun motoriek, in het nonchalante en tegelijk ook spanningsvolle van hun samenzijn, worstelend met hun individuele obsessies en angsten. Strijdend tussen weerstand en overgave organiseren ze ontsnapping op ontsnapping. Onverdunde energie vertaald in pure lichamelijkheid. Soms uitbundig, soms pijnlijk, soms triest, maar steeds om je adem bij in te houden.

Even Worse is een niemandsland waarin de mannen dapper niet alleen naar een nieuwe bewegingstaal zoeken, maar daarmee ook naar wie ze zijn.’ – **** De Volkskrant

Choreografie: Guilherme Miotto | dans: Shane Boers, Simon Bus & Evangelos Biskas | soundscape: Joel Ryan | toneelbeeld & lichtontwerp: Erik van de Wijdeven | kostuums: Guilherme Miotto | dramaturgie: Moos van den Broek | productie: DansBrabant, in coproductie met Podium Bloos | met financiële steun van: de Gemeente Breda en Fonds Podiumkunsten

Foto: Ernest Potters

Pass the Glass | Om de tafel met Guilherme Miotto & dansers
Wie zijn ervaring over de voorstelling graag wil delen met de maker en/of danser, krijgt in Breda daartoe de kans tijdens Pass The Glass. In Pass The Glass gaat de maker /danser in gesprek met zijn publiek. Hij biedt je een glas wijn aan in ruil voor het ontvangen van feedback over de voorstelling. In een groep van pakweg 5 bezoekers ga je gedurende een half uur met elkaar in dialoog. Pass the Glass is ontwikkeld door het Domein voor Kunstkritiek.

Een reis langs de dans van vandaag
Tijdens het Moving Futures festival krijgt het publiek, naast voorstellingen, ook een kijkje achter de schermen van de hedendaagse dans. Met interactieve inleidingen,
spoedcursussen, nagesprekken en meet & greets ontdek je wat er aan een voorstelling vooraf gaat en wat jij als toeschouwer betekent voor de ontwikkeling van een opkomende choreograaf.

Moving Futures Festival Breda wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de Gemeente Breda.

augustus 2022