‹ Terug naar overzicht

Corpo Máquina Double Bill

KlaversJansen Zomerprogramma: Xayani & Febris

za 3 juli

KAARTEN
16:00 – 17:10 & 21.00 – 22.10
10,35 EUR

Als b-boy en lid van de befaamde Tilburgse Hustle Kidz Crew vierde Shane Boers internationale triomfen en werd nieuwsgierig naar het theater. Vanuit zijn wonderlijk buigzame lichaam ontwikkelde Simon Bus als b-boy een authentieke bewegingstaal waarmee hij blijft experimenteren. Ieder op hun eigen onnavolgbare manier verzilveren ze de meest ongrijpbare momenten in beweging. Voor beiden is breakdance synoniem met uniciteit en originaliteit. Shane en Simon verdiepen hun makerschap onder de vleugels van Corpo Máquina.

Voorstellingen van Corpo Máquina ontstaan in een kruisbestuiving van hedendaagse dans en invloeden van de straat zoals breakdance, free style voetbal, free running, house dance, paaldans… Alles wat zich buiten de muren van het theater beweegt, brengt Corpo Máquina de zaal in en andersom.

 

XAYANI – Shane Boers

 

Shane Boers is een uitzonderlijk virtuoze breakdancer, fysiek extreem begaafd en specialist in power moves. Met een reikwijdte die per definitie driedimensionaal is beweegt hij met het zelfde gemak horizontaal, verticaal, diagonaal en op zijn kop, in de lucht of in contact met de vloer. Rauw en explosief, met een voorliefde voor het dynamische en acrobatische.

Als publiek zijn we getuige van het bijzonder openhartige en intieme gesprek dat Shane met zichzelf voert als choreograaf en danser. Als choreograaf zoekt Shane manieren om zijn snelheid te vertragen en zijn beweging te ontrafelen. In de ontregeling vindt hij onvermoede fysieke oplossingen. We zien hem de tijd nemen om van de ene actie naar de volgende te komen. En juist daartussen vindt hij de emotionaliteit van de kleine beweging. Niet langer kiest hij voor wat mooi is, maar voor wat goed voelt. Zo creëert hij ook voor ons de ruimte om onze eigen fysieke kwetsbaarheid te voelen en te beseffen dat de dialoog met jezelf en uitzoeken hoe iets precies in elkaar zit altijd nieuwe inzichten brengt.

Duur circa 25 minuten

Choreografie en dans Shane Boers
Soundscape Rowdy Lewing 
Set & Lights 
Joey Schrauwen
Partner PLAN
Artistieke coaching Guilherme Miotto

 

FEBRIS – Simon Bus

 

Met Febris brengt Simon Bus een ode aan de koorts. ‘Mijn eerste hallucinatoire ervaring’ zegt hij over de koortsdromen die hij als kind had. Paniek en angst met daartegenover de intense en bizarre roes van het ijlen. Beklemmend en bevrijdend. In de Romeinse mythologie is Febris de godin die de koorts belichaamt. Samen met danser Roy Overdijk (The Ruggeds) levert Simon zich over aan haar krachten. Al badend in het koortszweet, in een broeierige intimiteit en een mentale ruimte vol psychedelische beelden verdubbelen hun ledematen zich voor onze ogen. Dit wil je niet meemaken. En toch is daar steeds het verlangen naar nog eens, en nog eens….

In Simons werk gaan sereniteit én relativering samen. Startend vanuit verhalende thema’s brengt hij in zijn creatieprocessen gaandeweg een abstractie die rust geeft en tegelijkertijd uitnodigt tot verontrusting. Beweging zet hij in om ruimte te creëren voor associaties. Eerder dan een kwaliteit om je voor op de schouders te kloppen, blijken virtuositeit en extreme fysieke mogelijkheden daarbij een bron van humor en betrekkelijkheid.

Duur circa 30 minuten

Choreografie en dans Simon Bus en Roy Overdijk
Soundscape Laura Kampman
Partners thinX Parktheater Eindhoven, PLAN
Artistieke coaching Guilherme Miotto

augustus 2022