‹ Terug naar overzicht

Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, Random Collision en Generale Oost

Moving Futures

za 10 maart

KAARTEN
ENTREE: dagkaart €10,- /  combiticket €17,50 (tot 1 maart)
dagkaart €15,- / combiticket € 21,50 (na 1 maart)

Moving Futures reist naar Breda. Vierde editie hedendaags dansfestival
Vanaf 25 januari 2018 reist het dansfestival Moving Futures voor de vierde keer langs verschillende steden in Nederland. Het festival – een initiatief van vijf landelijke danshuizen Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, de Nieuwe Oost en Random Collision – toont ons de nieuwe gezichten van de hedendaagse dans en is volledig gewijd aan de denk- en belevingswereld van jonge opkomende choreografen. Op vrijdag
9 en zaterdag 10 maart vindt het festival plaats in en rond Podium Bloos, Breda. Op vrijdag worden de grenzen van urban opgerekt in voorstellingen waarin gespeeld wordt met regels, stoer- en mannelijkheid. Op zaterdagavond neemt het vrouwelijk talent de tent over, in een duet van machtige gastvrouwen en in twee solo’s rondom angst, risico en geborgenheid.

Al op weg naar Podium Bloos kun je bij het station in een dansvoorstelling terechtkomen. In the midst of everything van het in Breda gevestigde The100Hands is een acrobatisch spel tussen twee nieuwe talenten van Fontys Dance Academy. Choreografen en danseressen Heather Ware en Hilde Elbers tonen vanavond voor het eerst de solo’s rondom angst die zij voor elkaar maakten, waarin Heather zich richt op risico en Hilde juist op geborgenheid. Jija Sohn en haar performer brengen vervolgens de geneugten en perversiteit van de Japanse Kyabajō (gastvrouw) en haar Westerse equivalent aan het publiek. Voor en na de voorstellingen zie je door het gebouw heen een scherp en spannend filmprogramma waarin studenten van de AKV | St. Joost reageren op de beste dansfilms van Cinedans. Met Edit this Post is het woord vervolgens aan jou, het publiek. In dit interactieve nagesprek krijg je de kans om samen een online nagesprek te voeren over de festival-avond.

The100HandsIn the midst of everything
Externe locatie – vrije toegang
Plots zijn ze er, duiken ze op, onverwacht, in het midden, zomaar, tussen het publiek. Ze glijden, pakken, vallen, strompelen, rollen en stuiteren door de ruimte en komen zo in de meest verrassende situaties en vormen terecht.

In the midst of everything is een acrobatisch spel tussen twee dansers, een fysieke ode aan de moeite en energie die het kan kosten om samen dingen te doen, maar vooral aan het plezier en de mogelijkheden die er door ontstaan.

Choreografie: Jasper Džuki Jelen & Mojra Vogelnik-Škerlj | dans: Steffi de Leeuw & Sergio Jerôme Debevère | muziek: Simone Giacomini | met ondersteuning van: PLAN Talentontwikkeling Noord-Brabant.

Foto: Alessandro Spinosu

Hilde Elbers & Heather Ware | Solo’s
De met DansBrabant samenwerkende Hilde Elbers en de aan Podium Bloos verbonden Heather Ware vatten het plan op om een solo voor elkaar te maken. Ieder van hen startte vanuit een markante carrière als uitvoerend danseres (Hilde danste o.a. bij Conny Jansen, Noord Nederlandse Dans, T.R.A.S.H. en Constanza Macras, Heather Ware bij LeineRoebana) met het creëren van werk waarin zij zelf ook op het toneel staan. Een volgende stap is het choreograferen van werk voor anderen, en in dit geval dus voor elkaar. Wat opvalt aan hun samenwerking is dat zij ieder vanuit een totaal andere bewegingstaal en benadering de dialoog met elkaar aangaan. Ofschoon zij geen vreemden voor elkaar zijn, werkten zij nog niet eerder samen. Vanuit het thema angst maakten zij twee uiteenlopende solo’s: Heather duikt op het risico, terwijl Hilde de kant van geborgenheid en veiligheid kiest.

Pass the Glass | Om de tafel met Hilde & Heather 
Wie zijn ervaring over de voorstelling graag wil delen met de maker en/of danser, krijgt in Breda daartoe de kans tijdens Pass The Glass. In Pass The Glass gaat de maker/danser in gesprek met zijn publiek. Hij biedt je een glas wijn aan in ruil voor het ontvangen van feedback over de voorstelling. In een groep van pakweg 5 bezoekers ga je gedurende een half uur met elkaar in dialoog. Pass the Glass is ontwikkeld door het Domein voor Kunstkritiek.

Jija Sohn | Kyabajō
De Kyabajō is een flirterige Japanse gastvrouw. Zij serveert drankjes, steekt sigaretten aan en voert intelligente gesprekken met hardwerkende mannen. Maar wie heeft de macht binnen deze relatie, en wie gebruikt wie nu eigenlijk? Jija Sohn en haar performer brengen de geneugten en perversiteit van de Japanse Kyabajō en haar Westerse equivalent aan het publiek. Laat je als een kalverliefde meevoeren, word vriendelijk verleid, laat je beestachtig bekoren en vind plezier in het perverse… of het perverse in plezier.

Choreografie: Jija Sohn | performance: Jija Sohn & Sigrid Stigsdatter Matthiassen | dramaturgie: Charlot van der Meer | productie: Dansmakers Amsterdam | mede mogelijk gemaakt door: AFK(3packagedeal), FPK, YAA

Foto: Bas de Brouwer

Edit this Post
Met Edit this Post is het woord aan jou, het publiek. In dit interactieve nagesprek krijg je de kans om samen een online nagesprek te voeren over de festival-avond. Na afloop is het resultaat van het gezamenlijke werk online terug te lezen. Met deze handige tool worden in één klap de gedachten, associaties, gevoelens en ideeën van toeschouwers uit de verschillende Moving Futures-steden zichtbaar. Edit this Post is ontwikkeld door het Domein voor Kunstkritiek.

Doe mee en lees de instructie op www.editthispost.com.

Meet & Greet met Jija Sohn
Een inhoudelijk en informeel nagesprek met Jija. Op de tafeltjes in de foyer lezen we rijke reflecties over vrouw zijn in Japan door in Nederland woonachtige Japanse vrouwen.

Een reis langs de dans van vandaag
Tijdens het Moving Futures festival krijgt het publiek, naast voorstellingen, ook een kijkje achter de schermen van de hedendaagse dans. Met interactieve inleidingen,
spoedcursussen, nagesprekken en meet & greets ontdek je wat er aan een voorstelling vooraf gaat en wat jij als toeschouwer betekent voor de ontwikkeling van een opkomende choreograaf.

Kijk vanaf 15 januari voor het volledige programma op movingfutures.nl en podiumbloos.nl.

januari 2018

februari 2018

maart 2018

vr 9 maart

Moving Futures

Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, Random Collision en Generale Oost

april 2018

juni 2018