‹ Terug naar overzicht

Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, Random Collision en Generale Oost

Moving Futures

za 10 maart

Aanvang 20.00 uur

KAARTEN
dagkaart €15,- / combiticket € 21,50
We Are Public-leden gratis toegang op vertoon van pas

Moving Futures reist naar Breda. Vierde editie hedendaags dansfestival
Vanaf 25 januari 2018 reist het dansfestival Moving Futures voor de vierde keer langs verschillende steden in Nederland. Het festival – een initiatief van vijf landelijke danshuizen Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, de Nieuwe Oost en Random Collision – toont ons de nieuwe gezichten van de hedendaagse dans en is volledig gewijd aan de denk- en belevingswereld van jonge opkomende choreografen. Op vrijdag
9 en zaterdag 10 maart vindt het festival plaats in en rond Podium Bloos, Breda. Op vrijdag worden de grenzen van urban opgerekt in voorstellingen waarin gespeeld wordt met regels, stoer- en mannelijkheid. Op zaterdagavond neemt het vrouwelijk talent de tent over, in een duet van machtige gastvrouwen en in twee solo’s rondom angst, risico en geborgenheid.

Choreografen en danseressen Heather Ware en Hilde Elbers tonen vanavond voor het eerst de solo’s rondom angst die zij voor elkaar maakten, waarin Heather zich richt op risico en Hilde juist op geborgenheid. Jija Sohn en haar performer brengen vervolgens de geneugten en perversiteit van de Japanse Kyabajō (gastvrouw) en haar Westerse equivalent aan het publiek. Voor en na de voorstellingen zie je door het gebouw heen een scherp en spannend filmprogramma waarin studenten van de AKV | St. Joost reageren op de beste dansfilms van Cinedans.

Jija Sohn | Kyabajō
De Kyabajō is een flirterige Japanse gastvrouw. Zij serveert drankjes, steekt sigaretten aan en voert intelligente gesprekken met hardwerkende mannen. Maar wie heeft de macht binnen deze relatie, en wie gebruikt wie nu eigenlijk? Jija Sohn en haar performer brengen de geneugten en perversiteit van de Japanse Kyabajō en haar Westerse equivalent aan het publiek. Laat je als een kalverliefde meevoeren, word vriendelijk verleid, laat je beestachtig bekoren en vind plezier in het perverse… of het perverse in plezier.

Choreografie: Jija Sohn | performance: Jija Sohn & Sigrid Stigsdatter Matthiassen | dramaturgie: Charlot van der Meer | productie: Dansmakers Amsterdam | mede mogelijk gemaakt door: AFK(3packagedeal), FPK, YAA

Foto: Bas de Brouwer

Hilde Elbers & Heather Ware | Solo’s
Choreografen/dansers Heather Ware en Hilde Elbers delen een diepgewortelde passie voor het buitenleven, voor de natuur. Ze zijn geïntrigeerd door het moment waarop de kracht van de natuur verandert van bevrijdend in bedreigend, het moment waarop onze eigen onbeduidendheid op de proef wordt gesteld en de drang om te overleven het overneemt. De blootstelling eraan vereist dat we onze eigen veiligheid vinden.

Niet alleen in de natuur, maar ook in de samenleving lijkt het begrip veiligheid vandaag de dag lang niet vanzelfsprekend. Hoe kunnen we een gevoel van persoonlijke veiligheid creëren? Hoe kunnen we beschutting vinden tegen de meedogenloze stroom van interne en externe prikkels?

Vertrekkend vanuit dit gedeelde thema maken Hilde en Heather een solo voor elkaar. Beiden hebben een lange geschiedenis als performer en begonnen met creëren van eigen werk. De nieuwsgierigheid groeide om hun makerschap verder te onderzoeken met niet enkel het eigen lichaam als maatstaf. Deze twee solo’s komen voort uit hun wens om de lichamelijkheid, de performativiteit en het maakproces van de ander te verkennen.

In deze solo’s gebruiken Hilde en Heather alleen wat ze voorhanden hebben: elkaar, hun lichamen en de fysieke ruimte die ze innemen om de dunne lijn te bewandelen van ‘je veilig genoeg voelen’. Vertrekkend vanuit vergelijkbare thema’s lijkt de vorm die hun werk aanneemt radicaal verschillend.

Hilde Elbers | The Barren Lands
As the earth moves beneath my feet
f
ire and ice search for an anchor colliding
in the cathedral of flesh as it all
rises up to meet me

We zijn onderdeel van de natuur – in de vorm van instincten en driften zit natuur in ons. In The Barren Lands onderzoekt choreograaf Hilde Elbers hoe we onderdak en veiligheid kunnen vinden in ons eigen lichaam en in de wildernis van onze eigen primitieve aard. Kunnen we onze primaire instincten en driften onthullen en volledig leven zonder dat we vervreemd of verlamd door ze raken? Kunnen we de rauwe energie ervan gebruiken zonder dat we enkel door ze gedreven worden?  Een solo balancerend op de grens van observatie, overgave en gevecht.

Choreografie en performance: Hilde Elbers en Heather Ware | lichtontwerp: Ellen Knops | productie: DansBrabant en Podium Bloos | dramaturgie: o.a. Anne-Marije van den Bersselaar | met dank aan: LeineRoebana

Heather Ware | A Fine Kind of Madness
A body in conflict searches for balance, for resolution. A paralytic state of fear is somehow made bearable by one’s own physical being. What is needed within a person to move forward when every instinct is screaming to stop? What if you can’t go back, what if you can’t climb down? Can we give ourselves over to the beauty of falling apart?

Een voortdurende fascinatie van choreograaf Heather Ware is het onderzoek naar risico. Hoe gaan wij als individuen en als gemeenschap om met de soms euforische, soms tragische gevolgen van het leiden van een risicovol leven? In A Fine Kind of Madness zet Heather een stapje terug en neemt ze afstand van het begrip risico om de onderliggende gedachte van veiligheid te bestuderen. Veiligheid is tenslotte een noodzaak om risico mogelijk te maken. En wanneer we dat gevoel van veiligheid vinden, waarom is het dan de instinctieve aard van de mensheid om dat onmiddellijk weer op het spel te zetten?

Choreografie en performance: Hilde Elbers en Heather Ware | lichtontwerp: Ellen Knops | productie: DansBrabant en Podium Bloos | dramaturgie: o.a. Anne-Marije van den Bersselaar | met dank aan: LeineRoebana

Meet & Greet met Jija Sohn
Een inhoudelijk en informeel nagesprek met Jija. Op de tafeltjes in de foyer lezen we rijke reflecties over vrouw zijn in Japan door in Nederland woonachtige Japanse vrouwen.

Een reis langs de dans van vandaag
Tijdens het Moving Futures festival krijgt het publiek, naast voorstellingen, ook een kijkje achter de schermen van de hedendaagse dans. Met interactieve inleidingen,
spoedcursussen, nagesprekken en meet & greets ontdek je wat er aan een voorstelling vooraf gaat en wat jij als toeschouwer betekent voor de ontwikkeling van een opkomende choreograaf.

Moving Futures Festival Breda wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de Gemeente Breda.

augustus 2022