‹ Terug naar overzicht

De Passant & Koen Verheijden

Nina Bobo: Joop

do 1 december

KAARTEN
20:00 – 21:00
€10,-

Als jonge jongen vertrok Joop naar voormalig Nederlands-Indië om zich aan te sluiten bij het KNIL. Met enig onbegrip vocht hij jarenlang tegen de Indonesiërs in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. De oorlogen en trauma’s, maar ook de heimwee naar Indonesië, achtervolgden hem zijn hele leven. Hij dronk, was bang voor de nacht en maakte ruzie met zijn vrouw Elsje. Joop bleef graven tussen de hortensia’s in de tuin, op zoek naar de lijken van zijn overleden vrienden. Zijn kinderen groeiden op met twee ouders die twee oorlogen en een afscheid van een land te verwerken hadden.

De pijn, de rouw en het verdriet werden, onbewust en zwijgend, doorgegeven. Joop’s kleinkinderen, derde generatie Indische Nederlanders, proberen in Nina Bobo: Joop te begrijpen hoe deze geschiedenis in hun doorleeft. Kunnen zij breken met de trauma’s die generatie op generatie werden doorgegeven?

Nina Bobo: Joop is de tweede voorstelling uit de Nina Bobo-trilogie, waarin regisseur en schrijver Koen Verheijden als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal stelt om op het verleden te reflecteren.

Kester Freriks schreef op Theaterkrant.nl over het eerste deel van de Nina Bobo-trilogie “Met dit eerste deel van het drieluik heeft de crew iets bijzonders tot stand gebracht, indringend politiek theater over een nog immer omstreden onderwerp. En dat zonder vooroordelen, dat is nog het meest bijzonder.”

Over Koen Verheijden

Regisseur en schrijver Koen Verheijden studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht.. Na het succesvolle eerste deel van de Nina Bobo-trilogie brengt hij nu deel twee van deze Indische familie epos waarin hij niet schroomt kritisch naar de geschiedenis en zijn familie te kijken.

maart 2023

wo 22 maart

Z11

Graaf Producties – Graaf Engelbrecht

april 2023