‹ Terug naar overzicht

Bloosproductie

Ogentroost: met o.a. Anthony van Gog & Maarten Heijnens

vr 13 december

Aanvang: 20.00 uur
KAARTEN
€ 13,- | Student: € 7,50
Gratis voor We Are Public Leden (alleen deurverkoop)

Mooie dingen moeten gezien worden. Daarom presenteert Podium Bloos een paar keer per jaar de meest oogtroostende voorstellingen in een avondvullend programma met theater, dans, muziek en literatuur. We nemen je mee op een reis naar de verste uithoeken, kieren en krochten van het theater en laten je kennis maken met nieuw werk van makers die dichtbij ons staan. Ga mee op avontuur en laat je verrassen!

Tijdens deze editie is er werk te zien van: het zuid land (Jorg van den Kieboom & Hidde Brouwers), Anthony van Gog & Maarten Heijnens, Fikry El Azzouzi en Oddkin (Marton Kabai & Natela Lemondzhava).

het zuid land | reindier
Jorg van den Kieboom & Hidde Brouwers

Een moeder ziet de boze buiten wereld steeds dichterbij komen en besluit haar enige zoon in totale afzondering op te voeden. Terwijl de stad met al zijn gevaren zich steeds verder uitbreidt probeert een moeder met doorgeschoten beschermingsdrift haar zoon te sparen. Hoe lang houdt ze het vol? Vindt het gevaar de weg naar binnen? Soms moet je wreed zijn om goed te doen.

Vanuit hun fascinatie voor de breekbare onschuld van een kind startte het zuid land afgelopen jaar een traject bij Makershuis Tilburg. Daaruit kwam de eerste versie van de monoloog reindier. Tijdens Ogentroost zien we het tussentijdse resultaat van de volgende stap

concept en regie: Hidde Brouwers, Jorg van den Kieboom | tekst: Jorg van den Kieboom | spel: Lucas Siljée

Anthony van Gog & Maarten Heijnens | Breathing Piece

Waarom roept een concert vaak meer emoties op dan een theatervoorstelling? En kan je vanuit de theatrale vorm net zoiets bereiken? Breathing Piece – van Anthony van Gog en Maarten Heijnens – is een muzikale performance zonder instrumenten, enkel de lichamen van de performers. Met behulp van hun ademhaling maken zij een performatieve geluidscompositie die de emotionele band tussen performer en ons, de toeschouwer, onderzoekt.

Breathing Piece is een performatieve geluidscompositie. Met deze compositie wordt een nieuwe overdrachtsvorm voorgesteld vanuit de combinatie van muzikaliteit en theatraliteit. Het is een poging om vanuit de vormelijkheid van een emotie haar inhoud op te wekken.

De werking van emoties – binnen de kaders van het theater en muziek – worden op een ongebruikelijke en radicale manier benaderd, verbonden en blootgelegd. Binnen deze performatieve installatie komen die twee werelden – in hun verschillen en overeenkomsten in de benadering van emotionaliteit – samen, en pogen daarmee elkaars emotionele pretenties ten opzichte van de toeschouwer/luisteraar op een radicale en vernieuwende wijze te versterken.

“De onveranderlijke en hypnotiserende kaders van Breathing Piece bieden ruimte voor vele interpretaties.” (Theaterkrant.nl) Lees hier de hele recensie.

concept: Anthony van Gog en Maarten Heijnens | spel: Anthony van Gog en Maarten Heijnens | compositie: Anthony van Gog en Maarten Heijnens | dirigent: Timo Tembuyser | met dank aan: Iago Hermo en Marc Zwietink

Fikry El Azzouzi

Fikry El Azzouzi (Temse, 1978) is auteur, bekend van zijn columns voor o.a. De Morgen en De Standaard, romans en theaterteksten. Zijn debuut Het Schapenfeest verscheen in 2010 en werd lovend ontvangen. In 2014 volgt de roman Drarrie in de nacht, die in verschillende talen werd vertaald en een nominatie voor de Gouden Uil in de wacht sleepte. In Duitsland werd Drarrie in de nacht een heuse bestseller en de Spaanse vertaling gooide hoge ogen in Latijns-Amerika.

El Azzouzi schreef ondertussen al een tiental theatervoorstellingen en sleepte er verschillende prijzen mee in de wacht. Zo won hij met de theatertekst IJdele dagen de auteursprijs voor podiumkunsten. En zowel voor de theatertekst Reizen Jihad als voor de roman Drarrie in de nacht ontving El Azzouzi in 2015 de Arkprijs van het Vrije Woord. Met zijn gezelschap Jr.cE.sA.r maakte hij de voorstelling Malcolm X, die als theatergeschiedenis bestempeld werd, en Drarrie in de nacht, een herwerking van het gelijknamige boek.

Met Alleen Zij breidde hij het slotstuk aan de trilogie Het Schapenfeest, Drarrie in de nacht en Alleen Zij. In 2019 verscheen zijn laatste roman De Beloning.

Oddkin (Marton Kabai & Natela Lemondzhava)
HOLD (part 1) | Visueel fragment uit HOLD

De video-installatie HOLD (part 1) bevat visuele fragmenten uit de multidisciplinaire performance HOLD van componist en geluidskunstenaar Mári Máko, het duo Oddkin (beeldende kunst) en Fazle Shairmahomed (dans). In dit project reflecteert het trio niet alleen op het gegeven ‘duurzame zelfontwikkeling’ maar ook op hoe we stand houden in tijden van crisis. Thema’s als geboorte en wedergeboorte worden onder de loep genomen in een taal die vruchtbaarheidssymbolen uit culturen, mythologieën, wetenschap en kunst met elkaar verbindt. Uit een merkwaardige verzameling tekens, patronen, fossielen, objecten en kunstwerken ontstaat een digitaal stilleven waarin een apocalyptische tijd weerklinkt. Noem het een ‘stille schreeuw’, een ‘bewegingsloze val’, de ‘vooraankondiging van een eruptie’.

Oddkin, Márton Kabai en Natela Lemondzhava, is een kunstenaarsduo dat design en wetenschappelijk onderzoek met elkaar verbindt. Beiden zijn gevestigd in Den Haag. Uit hun hybride en gemuteerde werk, dat gebaseerd is op intuïtief en forensisch onderzoek, ontvouwen zich kritische verhalen. Vanuit de apocalyptische, complexe tijd waarin we leven pogen zij te leren en af te leren, te construeren en te deconstrueren. Vanuit die radicale visie creëren ze kritische richtlijnen om de menselijke status-quo te ontkrachten. Het onderzoek van het duo mengt verschillende disciplines en krijgt vorm in exposities, lezingen, boeken, games, video’s, workshops, installaties en live uitvoeringen. Momenteel is Márton Kabai ook onderzoeker bij het lectoraat van Sustainable Business van AVANS.

augustus 2022