‹ Terug naar overzicht

Diverse jonge makers

Ogentroost

vr 13 maart

GEANNULEERD


Tijdens Ogentroost verrassen we je met nieuw werk van jonge makers op ongewone locaties in ons unieke pand. Kijk er niet raar van op als we je uitnodigen voor een dansperformance in onze laad en los of een literaire voordracht op het zijtoneel. Wij maken van elke ruimte een podium. Een podium waar jonge makers de kans krijgen om zichzelf te ontplooien en jij de kans krijgt om het talent van de toekomst te ontmoeten. Dus laat het klassieke beeld van een pluche theaterstoel los en ga mee op avontuur.

Op 13 maart zie je werk van choreografe Marie Goeminne, choreografe Jija Sohn, theatermakers Mees Walter & Anoek Oostermeijer en schrijfsterDieuwke van Turenhout.

The Lost Art of Grief | Marie Goeminne

Foto: Jocelyne Moreau

Marie Goeminne weet onderwerpen in haar voorstellingen aan te snijden waarover men niet makkelijk praat. Vaak op een eerlijke manier en vol overgave, waardoor haar voorstellingen intiem en kwetsbaar voelen. In The Lost Art of Grief staat haar fascinatie voor verdriet en de menselijke beleving van verdriet centraal.

In deze intieme dansvoorstelling reis je mee in de wereld van twee vrouwen. Vanuit hun verdriet pogen ze elkaar te vinden en te ontmoeten. Rauwe en vurige lichamelijkheid wordt afgewisseld met breekbare intimiteit. Het publiek wordt getuige én onderdeel van het pijnlijke onvermogen, maar ook van de immense verbinding die verdriet met zich mee kan brengen.

“The Lost Art of Grief voelt niet alleen maar zwaar, maar biedt ook ruimte aan adem, gezamenlijkheid en verlichting. Niet omdat het verdriet er niet mag zijn, maar juist omdat het erkend wordt.” Theaterkrant (lees hier de hele recensie)

Our Life in Color | Mees Walter & Anoek Oostermeijer

Theatermakers Mees en Anoek kwamen er onlangs achter dat zij, en iedereen in hun omgeving, nooit een seksuele voorlichting hebben gehad die hen goed heeft voorbereid op de praktijk. Zo ontstond het idee voor Our Life in Color, een voorstelling over seksuele diversiteit. Recent onderzoek toont aan dat jongeren ontevreden zijn over de seksuele voorlichting die ze op school krijgen. Ze missen informatie over seksualiteit buiten de ‘hetero-norm’, gender diversiteit en over hoe je met elkaar omgaat in een relatie of tijdens seks. Our Life in Color biedt wél een complete seksuele voorlichting, met zowel feiten als persoonlijke verhalen. De focus ligt op seksuele diversiteit, intimiteit en communicatie.

F L O W | Jija Sohn & Yurie Umamoto

Jezelf volledig onderdompelen. Jezelf overgeven aan een wereld waar schijnbaar niets is, maar alles kan ontstaan. Performer en danser Yurie Umamoto surft op een ketting van sensaties, fysieke en ruimtelijke beelden komen en gaan. In F L O W onderzoekt ze samen met de Koreaans-Japanse choreograaf Jija Sohn mechanismen rondom het begrip schepping. Willen leven is een drive, sterven een middel om steeds opnieuw te kunnen beginnen.

Met ondersteuning van PLAN Talentontwikkeling Brabant.

© DansBrabant-Renate Beense

Dieuwke van Turenhout 

Dieuwke schrijft, zo veel en zo vaak mogelijk. Met haar familie heeft ze bijna tien jaar in verschillende landen gewoond, zowel in Azië als Europa. Haar verhalen moeten zich wel overal kunnen afspelen, want dat doet het leven ook. Ze voelt zich aangetrokken tot de buitenstaander.

December 2018 verscheen haar debuut Olifanten warm Houden, een verzameling korte verhalen, bij Uitgeverij In de Knipscheer.
Werk van haar hand verscheen o.a. ook in of bij het Vlaamse Literaire Blad Gierik&NVT (nu G.), het internationale Asymptote journal, het Nederlandse Revisor, Hard//Hoofd. Ze was een writer-in-residence van Hypatia-in-the-Woods (WA, USA).

Ze werkt aan haar tweede boek. Tijdens Ogentroost draagt zij hier een kort fragment uit voor.

augustus 2022