‹ Terug naar overzicht

Bloosproductie

Ogentroost: met o.a. KNOT Kollektiv

vr 25 oktober

Aanvang: 20.00 uur
KAARTEN
€ 13,- | € 7,50 student

Mooie dingen moeten gezien worden. Daarom presenteert Podium Bloos een paar keer per jaar de meest oogtroostende voorstellingen in een avondvullend programma met theater, dans, muziek en literatuur. We nemen je mee op een reis naar de verste uithoeken, kieren en krochten van het theater en laten je kennis maken met nieuw werk van makers die dichtbij ons staan. Ga mee op avontuur en laat je verrassen!

Tijdens deze editie is er werk te zien van o.a.: KNOT KollektivRohiet Tjon Poen Gie, Bart Smout en Kristel van Issum.

KNOT Kollektiv | Internal Jogging

Foto: Jona Harnischmacher

“Laughter is a form of internal jogging. It moves your internal organs around. It enhances respiration. It is an igniter of great expectations.” – Norman Cousins

Iedere dag kruisen onze paden met honderden mensen. Hoe kunnen we ons zo alleen voelen in een wereld die zo verbonden is? Het Tilburgse KNOT Kollektiv zoekt via dans en performance naar de meest fundamentele vorm van connectie: lachen. Lachen is namelijk een vorm van intern joggen, een ontsteker van grote verwachtingen.

Het KNOT Kollektiv is een interdisciplinair gezelschap, geïnspireerd door de kunstdisciplines dans, circus en elementen vanuit theater. Sinds 2015 heeft het Tilburgse collectief zich gespecialiseerd in het creëren van interactieve voorstellingen. Hun artistieke én toegankelijke werk is te zien in Nederland, maar ook in Ierland, Duitsland en Portugal. In 2018 heeft KNOT Kollektiv veel succes gehad met de voorstelling It didn’t start with us, door de CTF-jury verkozen tot winnaar van de Jeugdprijs CTF 2018 (Utrecht).

choreografie: Ali Clarke | performance: Michael Byrne, Sophia Herzog, Samantha Montagna, Noah Schiltknecht | productie: KNOT Kollektiv | coproducenten: Podium Bloos, Chassé Theater | coaching: Luc de Groen, Fabian Pikula, Saskia Tilanus, Moos van den Broek, Elena Kreusch

Rohiet Tjon Poen Gie | We shall return

Foto: www.koektrommelstudio.nl

Urban danser Rohiet geeft hiphopdans een extra dimensie door er elementen van moderne en klassieke dans in te verweven. En niet alleen als danser, maar ook als choreograaf en docent brengt hij de verschillende stijlen samen. Met zijn swingende en dynamische performance en onbegrensde enthousiasme, weet Rohiet elk publiek aan te steken. Stilzitten? Dat woord kent hij niet. En nadat je Rohiet ontmoet, zit jij ook niet meer stil!

Onlangs ontwikkelde Rohiet een nieuwe choreografie: We shall return. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? Wat verbindt ons met elkaar? Wat gaan we nu doen? Een zoektocht naar onze identiteit, een glimp van onze geschiedenis, een eerbetoon aan onze voorouders.

choreografie: Rohiet Tjon Poen Gie | dans: Alison Duarte, Tom Pham, Sergio Debevère, Rohiet Tjon Poen Gie

Bart Smout | De geboorte van schuld

Foto: Patricia Borger

Bart Smout (1983) woont en werkt in Tilburg en schreef onder andere voor de Volkskrant, De Optimist en Hard//Hoofd. Hij was redacteur van het literaire tijdschrift De Titaan en stond als schrijver onder meer op de podia van Lowlands, Mensen zeggen Dingen en Festival Tilt. Tijdens Ogentroost leest hij twee fragmenten voor uit zijn nieuwe roman De geboorte van schuld, die live worden geillustreerd door illustrator Jeroen de Leijer. De tekeningen worden ter plekke geveild door presentator en veilingmeester Lukas Meijsen.

Synopsis De geboorte van schuld
Tijdens een demonstratie met een monstertruck slaat het noodlot toe. De truck vliegt uit koers en komt in het publiek terecht. Vijf toeschouwers overleven het niet, anderen raken zwaargewond. Op het eerste gezicht lijkt de onschuld van bestuurder Dylan vast te staan. Onderzoek wijst uit dat de remmen van de truck defect waren. Maar rechercheur Tahiri is ervan overtuigd dat Dylan wel schuldig is. In zijn poging daarvoor bewijzen te verzamelen, lopen feiten en emoties, waarheid en leugens door elkaar. Dylan dreigt slachtoffer te worden van beeldvorming waartegen hij zich niet kan verweren en waarin hij zelf gaat geloven. Ondertussen dreigt hij de voogdij over zijn zoontje te verliezen en keert de wereld zich tegen hem.

“Feit en fictie gaan bij Smout een monsterverbond aan rond het eeuwenoude thema schuld en boete.” – A.H.J. Dautzenberg

Jeroen de Leijer is beeldend kunstenaar, illustrator en striptekenaar. Hij brak door met zijn strip Eefje Wentelteefje en maakte dagstrips voor het AD, een kindertelevisieserie voor de VPRO en hij stond op festivals als Oerol, de Parade en Lowlands.In 2015 richtte hij samen met Marjolein Schalk en Steppie Lloyd Trumpstein het zelfgedrukte blad Wobby op.

Lukas Meijsen was redacteur van het literaire blad De Titaan. Hij interviewt literaire grootheden op festivals en boekpresentaties. Ook als presentator vindt hij zijn weg naar het podium.

Kristel van Issum | Catalog of Shadows

Foto: Martin Kers

Wie zijn onze archetypes en wat is hun schaduwzijde? Samen met cineast Martin Kers neemt Van Issum ons mee in een minutieus observeren. Film wordt ingezet als fotografisch middel, levensgrote foto’s komen zo tot leven. Samen met de Zweedse danseres en actrice Ulrika Kinn Svensson creëerden van Issum en Kers zeven vrouwelijke karakters, allemaal zijn ze geïnspireerd op de maagd Maria. Tijdens Ogentroost zien we een van de zeven portretten en licht Kristel van Issum haar werk ‘Catalog of Shadows’ toe, dat een vervolg krijgt tijdens Breda Photo 2020.

Bij het fameuze Tilburgse collectief T.r.a.s.h. gaf Kristel van Issum haar werk twintig jaar lang vorm, naast talloze voorstellingen creëerde ze samen met Martin Kers meerdere films. Vanuit haar voorliefde voor iconische beelden is Van Issum zich steeds meer gaan toeleggen op beeldend werk. Met haar choreografische praktijk beweegt ze zich op het vlak van multidisciplinaire performances, film en (audiovisuele) installaties.

concept, regie en choreografie: Kristel van Issum | gecreëerd met en uitgevoerd door: Ulrika Kinn Svensson | vormgeving (art direction): Kristel van Issum en Martin Kers | tekst: Kristel van Issum en Ulrika Kinn Svensson | muziekcompostitie en soundtrack: Han Stubbe | camera, montage, post-production en animatie: Martin Kers | kostuumontwerp: Kristel van Issum en Ulrika Kinn Svensson |  productie: DansBrabant en Theaterfestival Boulevard

augustus 2022