‹ Terug naar overzicht

BredaPhoto Festival

Research Lab – Undead Photography

vr 7 september

Aanvang: 09.00 uur
KAARTEN
€ 34,50 | studenten 50% korting

Tijdens de Professionals Week vindt een 48 uur durende Research LAB plaats, met de titel Undead Photography. Leeft fotografie nog? De fotografie is al verschillende keren dood verklaart, en toch lijkt het nog springlevend te zijn. In feite is het een veelkoppig monster dat zich op vele manieren manifesteert en dat een belangrijke rol speelt in elke hoek van onze samenleving. In dit 48-urige Research Lab zullen we onderzoeken hoe camera’s in verschillende sectoren en velden nieuwe mogelijkheden bieden voor fotografie als een kunstvorm om te blijven floreren, zelfs nadat deze dood is verklaard. BredaPhoto, AKV | St. Joost en CMD organiseren dit tweedaagse onderzoek evenement in samenwerking met exposerende fotografen, studenten en bezoekers om de onverwachte mogelijkheden te verkennen die dit medium fotografie wacht in een tijdperk van voortdurende technologische vooruitgang. De deelnemers aan het Research LAB zullen onderzoek doen in multidisciplinaire groepen van 6 personen in een subthema’s: Story from Above, Everyone’s Story, The Story Within, A Machine’s Story. Voor elk thema betrekken we een of meerdere partners / professionals, met wie we de vraag verder ontwikkelen en die apparatuur en expertise zullen leveren.

Hoe kun je aanwezig zijn?

  1. Koop een Professionals-weekkaart. Een kaartje kost € 50,- en als je student bent ontvang je 50% korting! Kijk voor de kortingscode op de website van BredaPhoto.
  2. Meld je aan voor het Research LAB. Meld je aan voor het evenement door een e-mail te beantwoorden die naar je e-mailadres wordt verzonden nadat je een Professionals-weekkaart hebt gekocht.
  3. Woon het 48 uur durende Research LAB bij op donderdag 6 september en vrijdag 7 september. De bevindingen worden gepresenteertd op zondag 8 september.

Vragen die rond het thema worden gesteld:

Story from Above
** perspectief van de controle camera * goddelijk perspectief * publiek/controle * surveillance * drone * non-human perspectief * satteliet **

Kun je nog onzichtbaar zijn in de openbare ruimte? In hoeverre is data die via satellieten en beveiligingscamera’s verkregen worden beveiligd? Hoe om te gaan met grote stromen van data en individuele data? Wat zijn visuele mogelijkheden van de grote hoeveelheid aan data? Hoe bepalen data onze visie op de samenleving en in hoeverre is onze visie geprogrammeerd? Hoe kunnen satellietdata en beveiligingsbeelden betekenisvol worden ingezet?

Everyone’s Story
** social storytelling * iedereen is een camera * telefoons * snapchat * instagram * gopro * vlog * webcam * filter * authenticiteit * found footage **

Wie heeft er tegenwoordig nog een fotoalbum? Zijn sociale media publieke fotoalbums? Waar ligt de grens tussen publiek en privé? Hoe gebruiken we social media om onze identiteit mee vorm te geven? In hoeverre kun je identiteit cureren? Welke rol speelt het beeld van jezelf om je identiteit te onderzoeken? Wat zegt het gefilterde zelfbeeld over onze collectieve identiteit? Wat zeggen al die foto’s bij elkaar? Wat zijn de conventies van social media? Hoe ziet het Instagram van 2040 eruit? Kunnen we nog terug? Wat is de waarde van het vluchtige beeld vs de waarde van beeld op papier? Moet je nog zelf foto’s maken om een verhaal te vertellen?

The Story Within

** emoties * stress * braincams * warmtecamera * leugendetector * biofeedback * het onzichtbare zichtbaar maken **

Is een echoscoop een camera? Of een warmtebeeldcamera? En wat kan ze zien? Kunnen we verhalen zichtbaar maken die we tot nu toe niet konden zien? Wat kunnen deze bronnen toevoegen? Hoe zien onze emoties eruit? Kun je 100% eerlijk beeld van je emoties maken? Welke behalen vertellen onze emoties?

Immerse in the Story
** VR * ervaring van het verhaal * engagement * kijker wordt deelnemer * realiteit oprekken * panorama * 360 **

Kan je een personage worden in plaats van kijken? Kun je de emotionele betrokkenheid van mensen vergroten bij een onderwerp door ze er onderdeel van te maken? Kan je mensen meer betrokken maken door ze af te sluiten van de buitenwereld? Hoe kan VR onze blik op de wereldproblematieken veranderen? Welke rol speelt de ‘ruimte’ in het verhaal? Als je overal kan kijken, hoe zorg je ervoor dat de aandacht getrokken wordt? Kan de maker de regie overgeven aan de kijker? Kun je mensen bewust maken van het feit dat ze gestuurd worden?

A Machine’s Story
** machine vision * algoritmes * software * non-human stories * data * onvoorspelbaarheid * zelfsturende technologie * real or fake * generatieve software **

Wat gebeurt er als we de regie uit handen geven aan het algoritme? Wat voor verhalen vertelt de machine ons? Hoe objectief is het algoritme? Wat geef je uit handen aan een machine? En kan je dat wat eruit komt vertrouwen? Is technologie a-politiek? Kan een machine een intentie hebben met het beeld wat hij creëert? Kan de computer beslissen of een beeld geloofwaardig is?

BredaPhoto Festival: To Infinity and Beyond

5 september t/m 21 oktober 2018

Behalve bijzondere fototentoonstellingen biedt BredaPhoto ook een uitgebreid randprogramma dat van een bezoek aan het festival een bijzondere beleving maakt. Het randprogramma biedt achtergrond informatie bij de tentoonstellingen, interessante lezingen en films over het thema To Infinity and Beyond. Maar er is ook veel te doen. Je kan experimenteren met oude en nieuwe fotografie technieken, jezelf op bijzondere manieren laten fotograferen, workshops volgen en met fotografen in gesprek gaan over hun werk. BredaPhoto is een totaal festival waar het voor het hele gezin (6+) een hele dag goed toeven is.

Bekijk het hele programma op de website van BredaPhoto. 

Photo:

© Patrick Pollmeier | Lights
All Askew in the Heavens

© Mandy Barker | Beyond Drifting: Imperfectly
Known Animals

augustus 2022