‹ Terug naar overzicht

Jan van den Berg & VLEK

Wim Klein: De Laatste Menselijke Computer

do 2 maart

KAARTEN
20:30 – 22:00
€12,50

In een mix van rock & jazz, ongekende verhalen en songs, vertolken Jan van den Berg en de band VLEK het grootse en meeslepende levensverhaal van Wim Klein, de laatste menselijke computer; die zijn leven leefde alsof het variété was.

Wim Klein (1912-1986) was de laatste mens die sneller kon rekenen dan de computer. Hij werkte bijna twintig jaar als wetenschappelijk hoofdrekenaar bij CERN, het internationaal
natuurkundig laboratorium in Genève. Totdat hij werd ingehaald door de elektronische rekenaars en hij de geschiedenis inging als ‘de laatste menselijke computer’.

Maar ook stond hij bekend als een Joodse Amsterdammer die tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood aan de razzia’s ontkwam, als wereldkampioen worteltrekken, internationaal gevierd variétéartiest, vloekbek, kettingroker, alcoholist, grootgebruiker van schandknapen en een geliefd onderzoeksobject voor hersenwetenschappers. Totdat hij op 1 augustus 1986 in het politiearchief van Amsterdam belandde: als een cold case.

Jan van den Berg (tekst, zang en spel)
“Jan van den Berg is een verdomd goeie performer aan wie alles gloeit. Hij kent zijn zaken, hij is een volleerd verteller, en die kunst scharniert bij hem op plezier.” (Loek Zonneveld in Theaterkrant)
In de afgelopen jaren speelde hij voorstellingen op het snijvlak van podiumkunst en ‘vrolijke wetenschap’, zoals o.a. Higgs-stand up physics, Oase en Oerknal Variaties.

VLEK (composities en uitvoering)
Een bijzonder gedreven en eigenwijs collectief van musici met hun wortels in de geïmproviseerde muziek, jazz en alternatieve rockmuziek. De band staat garant voor een muzikale live-belevenis die zijn weerga niet kent: groovend, onalledaags, ongegeneerd, humoristisch en altijd avontuurlijk!

VLEK bestaat uit Jeroen Doomernik (trompet), Hans Sparla (trombone, accordeon), Edward Capel (alt- en sopraan sax, altklarinet), Bart van Dongen (keyboards, synthesizer), Jacq
Palinckx (elektrische gitaar) en Thomas Jaspers (drums).

maart 2023

wo 22 maart

Z11

Graaf Producties – Graaf Engelbrecht

april 2023