Broedplaats: Anna Verkouteren Jansen

In de broedplaats van Podium Bloos wordt intussen volop gewerkt aan nieuwe projecten. Een van de makers die afgelopen maanden aan het werk was in Breda is theater- en filmregisseur Anna Verkouteren Jansen.

Anna groeide op in Breda en studeerde in 2017 studeerde af aan de regieopleiding van Toneelacademie Maastricht. Daarna werkte ze als maker bij Podium Bloos in Breda, Frascati Producties en Over ’t IJ Festival in Amsterdam en Monty Kultuurfaktorij in Antwerpen. Momenteel ontwikkelt Anna The Story of Still, een project dat mede ondersteund wordt door Stad Breda en gepresenteerd wordt tijdens de Cultuurnacht Breda. The Story of Still is een cross-over tussen theater en film en ontwikkelt Anna samen met Antwerpse videokunstenaar Rani Decock als onderdeel van hun drieluik De Troosttrilogie. In tijden van lockdown onderzoeken Anna en Rani hoe ze met nieuwe vormen van film dichtbij de kijker kunnen komen:

‘In onze maakbare samenleving proberen wij op krampachtige wijze controle uit te oefenen op ons leven, ons lichaam en de tijd. De paniek die deze collectieve onrust meebrengt, voelden we in lockdown plots wegebben. We gingen de bossen in en ontdekten een diepe kalmte te midden van het eeuwig doorademen van de natuur. We leerden het verschil tussen het zijn van de dingen en het voorkomen van de dingen. Zo werd ‘The Story of Still’ geboren: een theatrale kortfilm over het vinden van rust. Over de oerkrachten in de natuur waar de moderne mens blind voor is geworden.  In ‘The Story of Still’ tonen we een nieuwe kijkrichting: de ruimte tussen ons is niet leeg, ziet u, zij is slechts doorzichtig. Als u de juiste bril opzet, ziet u dat ze danst.’