Choreograaf Guilherme Miotto wint Gieskes-Strijbis Podiumprijs

De Braziliaans-Nederlandse choreograaf Guilherme Miotto (Corpo Máquina) is winnaar van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2019, de grootste podiumprijs van Nederland. De prijs werd op 9 september j.l. voor de derde keer uitgereikt aan twee makers die een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit en diversiteit van de Nederlandse podiumkunsten. Ook theatermaker Alexandra Broeder mocht de prijs in ontvangst nemen. De twee winnaars ontvangen elk een geldbedrag van € 60.000,-. Podium Bloos werkt al sinds 2013 samen met Miotto. Onlangs was zijn werk nog te zien tijdens de derde editie van Live Art Festival Breda, waar o.a. zijn nieuwste voorstelling POLE in première ging.

De winnaars mogen het bedrag dat ze winnen met deze prijs naar eigen inzicht aanwenden ten behoeve van hun artistieke ontwikkeling. “Beide makers zijn in hun loopbaan vanuit grote bevlogenheid en vakmanschap steeds dichter tot de kern van hun kunstenaarschap gekomen. Ze staan midden in de samenleving en voelen een sterke noodzaak om ingewikkelde maatschappelijke onderwerpen uit de taboesfeer te halen. Zowel Broeder als Miotto bevinden zich op een kantelpunt in hun carrière: ze ontdekken nieuwe, spannende artistieke terreinen en een wereld van mogelijkheden ligt aan hun voeten,” aldus de commissie.

Guilherme Miotto
Guilherme Miotto is geboren in Brazilië en bekwaamde zich onder meer in urban dance. Via een sociaal project voor jongeren in zijn stad kwam hij in aanraking met dans. Het leidde tot een dansopleiding in Rusland. Hij was onder meer danser bij Emio Greco, Krisztina de Châtel en het Tilburgse gezelschap T.r.a.s.h. Daar maakte hij ook choreografieën. Miotto combineert urban en moderne dans en won al meerdere prijzen. 

Met sociaal werker Amine Mbarki richtte hij in 2017 stichting Corpo Máquina op. De twee maken voorstellingen met jongeren uit Tilburg Noord, onder meer met Somalische jongeren, ex-gedetineerden en met balvirtuoos Nasser el Jackson.

De adviescommissie over Guilherme Miotto: “Guilherme Miotto’s kunstenaarschap kent een krachtige signatuur en mag bogen op een indrukwekkende staat van dienst. De weg die hij op dit moment met Corpo Máquina inslaat, is enerzijds vernieuwend (ook voor zijn eigen carrière) en tegelijkertijd een culminatie van alle stappen die hij ervoor gezet heeft. Met zijn metier – dans en fysicaliteit – opent hij deuren voor mensen voor wie het doorgaans veel moeilijker is om met de buitenwereld te communiceren. Miotto is een echte bruggenbouwer met een missie om werelden bij elkaar te brengen: van Tilburg-Noord tot het Mozarteum in Salzburg.”

Over de Gieskes-Strijbis Podiumprijs
Makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans komen in aanmerking voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Van de kandidaten wordt verwacht dat ze een duidelijke visie hebben op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek en het ontwikkelen van nieuw repertoire. De twee winnaars van de prijs ontvangen ieder € 60.000. Met deze regeling wil het fonds de laureaten in staat stellen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken. De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project.

Foto: Emma te Hietbrink