Tommy Heeffer en Rowan van den Boomen winnaars Gouden Thermometer 2019

Op 8, 9 en 10 februari j.l. vond in Podium Bloos de 11e editie van Festival 39Graden plaats. Met een recordaantal bezoekers en ruim 30 voorstellingen van talentvolle makers in de leeftijd van 15 t/m 21 jaar was het een zeer succesvolle editie, die tevens volledig uitverkocht raakte. Tijdens de finale, op zondag 10 februari j.l., werd zoals elk jaar De Gouden Thermometer uitgereikt; een stimuleringsprijs voor jong talent. Dit jaar ging de prijs naar Tommy Heeffer en Rowan van den Boomen met de dansvoorstelling Dear Life, welke onderdeel was van de Urban Route. Tommy en Rowan winnen een productiebudget van € 750,- voor de ontwikkeling van een nieuwe voorstelling. De prijs wordt mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden Podiumkunsten Breda.

De jury over Tommy Heeffer en Rowan van den Boomen met Dear Life: “Een sterk performanceduo dat, zeker gezien hun jonge leeftijd, beschikt over een goede techniek. Ieder hebben ze een eigen bewegingskwaliteit, die ze goed weten in te zetten zonder daarbij elkaar te verliezen. De jury prijst hen vooral om hun veelzijdigheid. Er werd goed gebruik gemaakt van de ruimte, de muzikaliteit was terug te zien in hun hele lichaam en hun expressie was integer en oprecht. Een erg verzorgde en energieke dansperformance. Kortom, een duo met veel potentie.”

Overige nominaties
De overige twee genomineerden waren Defenestration en Elisa Costa.

De jury over Defenestration met Limitless: “Een groep met lef. Jullie hebben jezelf op technisch vlak enorm uitgedaagd waardoor jullie de volledige aandacht van het publiek wisten te af te dwingen. Met iets meer ontspanning zou de performance kwaliteit van de voorstelling wellicht wat kunnen groeien. We hebben bewondering voor de hoeveelheid disciplines die jullie beheersen. Een collectief om te blijven volgen.”

De jury over Elisa Costa met Liefdesverklaringen: “We vonden de interactieve vorm die Elisa heeft gekozen voor haar voorstelling erg boeiend en authentiek. In een rol die het midden houdt tussen actrice ceremoniemeester en spelleider wist ze haar persoonlijke verhaal herkenbaar en universeel te maken. Ze bewoog zich zonder gene tussen het publiek en wist de toeschouwers zo ver mee te nemen in de voorstelling dat de toeschouwers ook onderdeel van de performance werden. Elisa heeft een geslaagde nieuwe vorm gecreëerd.”

De jury
De jury bestond uit Mees Walter (vierdejaars student Toneelacademie Maastricht), Olle Paap (eerstejaars student ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem), Anna op de Weegh (eerstejaars student ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem) en Elise Reiniers (student Albeda Danscollege).

Over De Gouden Thermometer
Tijdens de finale van Festival 39Graden wordt jaarlijks De Gouden Thermometer uitgereikt aan de meest in het oog springende voorstelling. Selectie vindt plaats op basis van criteria als zeggingskracht, authenticiteit, spel-kwaliteit en decor gebruik. Voorwaarde is dat jongeren het stuk zelf hebben gemaakt. De winnaar ontvangt een productiebudget van € 750,- voor de ontwikkeling van een nieuwe voorstelling. De prijs wordt mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden Podiumkunsten Breda.

Over de Urban Route
De winnende voorstelling Dear Life was onderdeel van de Urban Route, een nieuw programma van 39Graden. Tijdens een avontuurlijke tocht langs bijzondere locaties rondom het festivalhart was het publiek getuige van de capriolen en korte performances van jongeren met urban skills. De Urban Routes werden georganiseerd in samenwerking met Expeditie Belcrum.

Bekijk hier de aftermovie van het festival