Warre Solo winnaar Gouden Thermometer Festival 39Graden 2020

Stimuleringsprijs voor meest in het oog springende voorstelling van Festival 39Graden

Afgelopen weekend vond in Podium Bloos de 12e editie van Festival 39Graden plaats. Met een mooie opkomst en ruim 40 voorstellingen van talentvolle makers in de leeftijd van 15 t/m 21 jaar was het een zeer succesvolle editie. Tijdens de finale, op zondag 9 februari j.l., werd zoals elk jaar De Gouden Thermometer uitgereikt; een stimuleringsprijs voor jong talent. Dit jaar ging de prijs naar de 15-jarige Warre Solo met de cabaretvoorstelling Boter is boter. Warre wint een productiebudget van € 750,- voor de ontwikkeling van een nieuwe voorstelling. De prijs wordt mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden Podiumkunsten Breda.

Vanwege het onstuimige weer was de uit België afkomstige Warre op het moment van de uitreiking al huiswaarts gekeerd. Via een live videoverbinding kon hij de prijs alsnog in ontvangst nemen. “Amai”, stamelde een overdonderde Warre met een juichend publiek op de achtergrond. “Ik denk nu plots met nóg meer liefde terug aan mijn eerste twee deelnames aan Festival 39Graden (2015 en 2016).”

Fotografie door www.koektrommelstudio.nl

De jury over Warre Solo met Boter is boter: “Dorst, dorst!” Warre’s plant in deze voorstelling verwoordde wat het publiek heeft ervaren: we willen meer! Wat ons opviel was zijn energieke spel. Hij wist dat goed over te brengen op het publiek. Met zijn muzikaliteit en goede gevoel voor humor pakte hij iedereen in. Niet alleen dankzij zijn grapjes, maar ook zijn uitstekende timing. De voorstelling bleef boeiend door een slimme afwisseling van vorm; de integratie van theater en muziek. In de interactiviteit met toeschouwers kon Warre bovendien prima inspelen op het moment. Wij hebben er volledig vertrouwen in dat deze jongen, 15 jaar oud, zich zal ontwikkelen in de podiumkunsten.”

Eervolle vermeldingen

Bregje Ponzen met Navarra
De jury: “De opstelling van deze jonge fotografe was gedurende het hele festival te genieten. Wij waren dan ook vaak in onze vrije tijd te vinden bij haar expositie. De uiting van creativiteit viel vooral op in de keuze van haar presentatie. Door niet alleen foto’s, maar ook video, tekeningen en notities te delen, krijg je als bezoeker een diepere inkijk in haar gezin. “Geen druk, geen verwachtingen, plezier, uitproberen.” Zo omschrijft Bregje deze fotoserie, en dit is wat het publiek zal ervaren.”

Frée
De jury: “Met haar gitaar en stem wist ze iedereens aandacht naar zich toe te trekken. Comfortabel staat ze op het podium en liet ons afvragen en fantaseren over hoe haar repertoire zou klinken in een grotere opstelling. Catchy zelfgeschreven nummers en covers die klinken alsof deze ook van haar zouden kunnen zijn. Wij zien graag waar jouw ‘muzikale bubbel’ naartoe vliegt.”

Kyra Perez met Op Rolletjes
De jury: “Een verlaten hal. Een meisje. Met haar onderzoek naar wat mogelijk is tussen acrobatiek, skaten en dans nam ze ons mee in een kinderspel. De muzikaliteit in haar bewegingen kwam sterk naar voren, van elk geluid was ze bewust. Het draaien van een wiel, het uitrollen van een skatebord. We raakten betrokken en geprikkeld door de spannende opbouw. We hunkeren naar verdere uitwerkingen van deze performance.”

De jury
De jury bestond uit Roel van de Loo, Ankie de Wolff, Sequoia van Ekeren en Brent de Vries, allen oud-deelnemers van Festival 39Graden.

Over De Gouden Thermometer
Tijdens de finale van Festival 39Graden wordt jaarlijks De Gouden Thermometer uitgereikt aan de meest in het oog springende voorstelling. Selectie vindt plaats op basis van criteria als zeggingskracht, authenticiteit, spel-kwaliteit en decor gebruik. Voorwaarde is dat jongeren het stuk zelf hebben gemaakt. De winnaar ontvangt een productiebudget van € 750,- voor de ontwikkeling van een nieuwe voorstelling. De prijs wordt mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden Podiumkunsten Breda.

Volgende editie
Op 5, 6 en 7 februari 2021 is Festival 39Graden terug! Zet de data alvast in je agenda. Op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram: @39Graden.