Spring naar content
Theater

Podiumproeverij

Makers van Breda

do 18 april '24 20:00 €10 incl. 1 consumptie

Podiumproeverij

Breda is handenvol talentvolle theatermakers rijk, maar misschien heb je hun werk nog nooit gezien. Daarom is er de Podiumproeverij!
Voor een lage prijs maak je kennis met (nieuwe) theaterproducties van Makers van Breda. Deze editie is de beurt aan Bureau Pees, het zuid land en Bloos.
Geniet in Bloos van ons gunstig geprijsde bierassortiment, huiskamersfeer en bekijk als één van de eerste nieuw werk van deze makers.
het zuid land

fremdkörper

Tijdens de Podiumproeverij op 18 april toont het zuid land het resultaat van een kort vooronderzoek. Ze vertrekken vanuit de absurdistische tekst ‘fremdkörper’ die vertelt over een moment uit het leven van de dood. In het maakproces zoekt het zuid land naar de wisselwerking tussen een verhalende voice-over en een gestileerd beeld dat eerder aanvoelt als een levend schilderij. Ze werken tijdens dit vooronderzoek samen met een jonge speler uit ‘het clubhuis’, de rebelse tak van het zuid land waar kinderen zich kunnen ontwikkelen op het gebied van de podiumkunsten.

De voorstellingen en projecten van het zuid land bieden nadrukkelijk ruimte aan het perspectief van kinderen op verschillende thematieken. De verhouding tussen kind en volwassene is per definitie een verhouding van macht en gezag. het zuid land stelt vragen bij die vanzelfsprekendheid en speelt met de verwachting die we als volwassenen van kinderen hebben.

Bureau Pees

IETS MET BOEREN

Er is in geen velden of wegen een landbouwakkoord te bekennen, het kabinet ligt op z’n rug en een boerenopstand rolt over Europa. Het platteland is in rep en roer. De boer is het beu. Te hoge kosten, te lage prijzen, te weinig waardering en telkens nieuwe regels.

De boer verlaat stal en akker en trekt ten strijde. Verderop telt de boswachter de vogels, meet de wetenschapper het weer, bedenkt de politicus een plan, plakt de activist zich vast en kijkt de klant naar de prijs van de worst.

Sinds het najaar van 2021 toert Bureau Pees met een opmerkelijke theaterserie door het land, bedoeld om een breed publiek te betrekken bij het actuele landbouwdebat. In de voorstellingen komen alle aspecten van de landbouw voorbij en dat biedt zowel troost als inzicht.

Tot nu toe werden zeven afleveringen gemaakt, bezocht door letterlijk en figuurlijk boeren, burgers en buitenlui: traditionele agrariërs, onderzoekende vernieuwers, consumenten, bestuurders, klimaatwetenschappers, milieuactivisten, stedelingen en dorpelingen. Dit jaar zijn nog afleveringen in de maak voor de Food Valley in Ede en het Limburg Festival. Bureau Pees zet de Iets met Boeren-serie in 2025-2028 voort met een nieuwe reeks afleveringen.

Er is iets aan de hand. Er moet iets gebeuren.
Terwijl de kip en het ei op elkaar staan te wachten.

Speciaal voor de Podiumpoeverij op 18 april speelt Pees een ingedikte versie van de zogeheten congres-aflevering.

Spel Mieke Bastiaansen, Irma Rens, Kevin Ruijters, Bram Schouw, Ruud van de Wouw
Samenstelling en regie Marleen Hendrickx, Corné van Sprundel, Peter Dictus

Bloos

Wij, Sam Verhearen en Jantien Fick, zijn gedurende 3 weken als eerste keer samen in residentie. In deze tijd doen wij onderzoek naar het thema gevaar.

Een beeldende fysieke performance over het spasme rondom veiligheid.
Een obsessie met het voorzijn van iedere misstap.
En het gevaar in de dode hoek.
Vol bubbeltjesplastic, uitgangsbordjes, sirenes en waarschuwingsborden.

Makers van Breda

Makers van Breda is een groep professionele producenten van theater, dans en muziek, die een sterke verbondenheid kennen met de stad en de samenleving, collectief werken aan meer zichtbaarheid en publieksontwikkeling, samen optrekken, en zich richten op een gezamenlijke huisvesting aan de Speelhuislaan in Breda.

Wij zijn Bloos

Bij Bloos vind je voorstellingen die je ontroeren, dansvoorstellingen waar je aan mee mag doen, makers die je anders nooit had gevonden en deuren die wagenwijd openstaan.

39Graden

Jong, creatief en een passie voor de podiumkunsten? 39Graden is het platform voor alle jongeren tussen die 15 en 22 die zich op, achter, voor of naast het podium willen ontwikkelen.

Productiehuis

Net afgestudeerd en zoek je een plek om onderzoek te doen naar je volgende project? Bloos biedt residenties en is een creatieve haven voor jonge theatermakers.

Mogen we je vaker verrassen?

Op de hoogte blijven van ons altijd verrassend aanbod? Schrijf je in en ontvang eens per maand de Bloosbrief in je inbox.

Schrijf je in

Nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Voorstelling klaar? Avond begonnen!

In ons gezellig Blooscafé kan je voor én na je voorstelling genieten van lokale speciaalbiertjes, Fritz-Kola frisdrank of een wijntje voor een nostalgisch lage prijs. 

Plof lekker neer op de bank, zwaai even op de schommels en pak er een spelletje bij.

Ook te zien bij bloos

Theater

Podium Proeverij

Makers van Breda

Maak op een laagdrempelige manier kennis met Bredase theatermakers.

Lees meer Tickets
Theater

Podium proeverij

Makers van Breda

Maak op een laagdrempelige manier kennis met Bredase theatermakers.

Lees meer Tickets
Gastbespeling

Bij Ons Thuis

Ageeth de Haan & Breda's Festival Orkest

In dit familietheater concert maak je kennis met het thema ’thuis’.

Lees meer Tickets

Member worden

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
DD dash MM dash JJJJ
Pronouns*